PRESSEMEDDELELSE: Danmarks Skiforbund – tips og råd til en god og sikker skiferie

Posted by: Lene Svanebjerg
Category: Alpin, For Skiklubberne, Freestyle-ski, Langrend, Nyheder, Rulleski, Snowboard, Telemark

Hvert år i uge 7 og 8 drager omkring 300.000 danskere af sted på deres årlige skiferie. I år er det ekstra specielt da det er næsten to år siden vi har været af sted på ski.

Undersøgelser viser, at man som medlem af en skiklub kan halvere risikoen for skiskader. Dette skyldes blandt andet, at man selv kan minimere sin skadesrisiko ved at modtage skiundervisning, hvor der er fokus på at dygtiggøre sig i alle skiløbets facetter og hermed får styr på de gældende færdselsregler som gør, at man kan færdes sikkert på både pister og løjper.

Undervisning og vidensdeling i skiklubberne mindsker risikoen for skader

Skiklubbernes brede udvalg af skiforberedende træning, er med til at styrke kroppen og hermed mindske risikoen for skader, der kan opstå når den fysiske træthed og manglende kontrol sætter ind sidst på en lang (og sjov) dag på pisterne/løjperne. Ud over den skiforberedende træning bliver du, som medlem af en klub, også en del af et stort og passioneret fællesskab af ligesindede skientusiaster, hvor undervisning og vidensdeling er en naturlig del af klublivet og de dertilhørende skiferier.

Her række tips til skiferien:

  • Sørg for at træne regelmæssigt inden skiferien og gør kroppen klar til at blive udsat bevægelser og belastninger den ikke er vant til.
  • Skiskole /skiundervisning på skiferien er kimen til en succesfuld skiferie – både for nybegyndere, men så sandelig også for erfarne skiløbere. Man kan altid lære nyt og blive bedre på ski. Udvikling er ikke bare sjovt, det er også skadesforebyggende.
  • Sørg for altid at have vand og snaks med på bjerget da man så ikke dehydrerer eller går sukkerkold midt på pisten eller langrendsløjpen.
  • Er man af sted med små børn, så husk at skiløbet er på deres præmisser. Hold mange pauser, leg skiløbet ind, fyld lommerne med snacks og vær forberedt på, at barnet ikke altid har lyst og kræfter til at køre lige så mange piste-/løjpekilometer som de voksne. Skiløb for børn læres på skiskole!
  • Tjek at skiudstyret er i ordentlig stand inden afrejse.
  • Sæt dig ind i de 10 alpine færdselsreglerne for ski og snowboard både på pisterne og parkerne.
  • Tjek at din rejseforsikring rejseforsikring dækker hvis der, mod forventning, skulle opstå et uheld på skiferien.
  • Kører du selv på ferie, så sørg for at bilen er gjort klar til vinterkørsel i bjergene. Tjek reglerne i det land du skal til.

Mange af de ovenstående punkter får man dækket som medlem af en skiklub. Her kan man desuden deltage i skiforberedende træning hele efteråret.

Rigtig mange vælger at køre på skiferie i egen bil. At tage på skiferie i egne bil er ofte, specielt for familier den enkle måde at komme afsted.  Hvis man forbereder sig ordentligt, så er turen ud og hjem fra skiferien ikke mere udfordrende end almindelige langture. Eneste væsentlige forskel er at der i de enkelte skilande er nogle regler og forordninger vedrørende vinterkørsel man skal have styr på, og vejret kan være af en karakter som man skal være velforberedt.

I tillæg til love og forordninger er her nogle gode råd til hvordan man kan få en lettere tur frem og tilbage, når turen går af vinterveje.

Grundlæggende skal bilen være monteret med vinterdæk. De nu efterhånden så populære helårsdæk er ikke det optimale valg, når den kendte asfalt er skiftet ud med is og sne. I bilen skal naturligvis være sikkerhedsudstyr som minimum dækker:

  • Snekæder
  • Kraftig sneskovl
  • Lygter, helst pandelamper
  • Træktov
  • Tæpper
  • Startkabler eller & en batteri jumpstarter

Tjek væsker i bilen inden afgang, og det gerne på et værksted som tilbyder vintertjek, således at kølervæske, olier, bremsevæske stand etc. er i en stand så de kan fungere under lave temperaturer og er på et niveau så motor og udstyr fungere efter hensigten. Husk også at fylde sprinklervæskebeholderen med frostsikret sprinklervæske.

Køres der med skiboks på taget, så skal denne pakkes med ski, og ellers kun let øvrig bagage så tyngdepunktet i bilen ikke flyttes for højt op. Kørsel med skiboks er uproblematisk, udover at det napper lidt mere af de dyredråber, hvis man holder sig under den i boksen angivne hastighed. En skiboks holder ikke evigt, ikke mindst bokse lavet af ABS plast kan over tid blive sårbare. Derfor tjek boksen, er den træt og porøs i overfalden så skift den. At køre afsted og i bakspejlet se ski, hovedpuder og måske hel boksen flyve udover motorvejen er ikke lige den optimale situation på en skiferie. Køb en boks af god kvalitet, det lønner sig og skaber glæde hver gang den skal bruges. Pak generelt bilen så tunge genstande står foran bagakslen og nederst, og lette genstand ovenpå og omkring. Sikre at ingen tunge genstande ligger ovenpå bagagen, eller på hattehylden f. eks skistøvler, PC eller tilsvarende, således at disse ikke flyver igennem kabinen ved pludselige opbremsninger, eller i andre kritiske situationer.

En køretur med børn, små som store kan i planlægningsfasen virke enkel, og det er det også med den rette forberedelse, og eksekvering. Her få gode råd:

  • Drop køreslikken, skift den ud med andet knas:
    • Gulerods/agurk stave, eller andre knasende grønsager
    • Hvorfor: Sukkerdopede børn på bagsædet bliver køresyge og utålmodige
  • Drop spisepauserne på fastfoodkæderne, eller tankstationerne. Pak en velforsynet madkasse/kurv, hvor børne inddrages i tilberedningen/bilserveringen. Derved går der let to timer med spisning, og man er derved to timer tættere på destinationen når maden er spist
  • Skal der sødt på ”bordet”, så vær forberedt. Søde druer, skåret melon, bananstykker, og små stykker kage etc.
  • Film ombord er fint til at sikre passivitet på bagsædet. Men en del børn kan miste orienteringen når de er optaget af IPad/tablet eller opsatte små skærme, og derved opstår køresygen. Lydbøger er et stærkt alternativ, og en god lydbog kan spise Tyskland, i en bid, så ingen vil forlade bilen når destinationen er nået før bogen slutter.

Helt som når skiferien starter så handler transporten om at tænke sig om inden afrejse, og mens man er på vej, Derved fås en sikrer og sjovere skiferie.

For mere information Skiløb i, kontakt: Administrationschef Kenneth Bøggild, 2534 4050.
For mere information om klubbernes aktiviteter kontakt Projektleder Nikolaj Salomon Vang, 3179 0527

Se de ti færdselsregler her

Download plakaten med de 10 færdselsregler